Vuosijuhlien pukukoodi ja akateemiset kunniamerkit!
Pukukoodina vuosijuhlissa toimii juhlapuku tai tumma puku sekä akateemiset kunniamerkit.
Juhlapuku tarkoittaa frakkia. Tumma puku on musta puku. Tumman puvun kanssa tulee käyttää valkoista paitaa sekä vaaleaa tai helmiäistä yksiväristä solmiota.
Naiselle tämä tarkoittaa täyspitkää ilta- tai juhlapukua eli vain kengän kärjet saavat näkyä. Laukkuna tulee toimia olkaimeton ja siro laukku. Pääjuhlassa lippujen läsnäollessa hartioiden tulisi myös olla peitettynä esimerkiksi hartiahuivilla. Hansikkaita voi halutessaan käyttää muuten kuin ruokaillessa.
Vuosijuhlilla käytetään akateemisiksi kunniamerkeiksi määriteltyjä nauhoja ja merkkejä, jotka kuuluvat perinteisesti vujuasuun.
Kunnianauhaa kannetaan oikealta olkapäältä rinnan yli viistoon vasemmalle. Kunnianauhaa voi kantaa myös ruusukkeena vasemmassa rintapielessä. Nauha ei saa koskettaa paljasta ihoa. Juhlapuvun kanssa nauhaa kannetaan liivin alla. Nauhoista arvokkainta tai suurinta organisaatiota edustavaa kannetaan ylimpänä (esimerkiksi TYYn kuntanauha ylimpänä). Asteriskin jäsennauhaa tulee kantaa keltainen väri ylempänä. Kunniamerkkejä kannetaan ne myöntäneen tahon ohjeiden mukaan esimerkiksi nauhassa tai puvun vasemmassa rintapielessä. Asteriskin jäsennauhaa ei tule käyttää samaa aikaa Asteriskin ansionauhan ja -merkin kanssa. Kunniamerkkien kanssa ei käytetä frakin taskuliinaa.
Asteriskin kannatustuotteista löydät lisätietoja täältä.
Eeppisellä silliksellä päälle pantavaksi kannattaa varata huomattavasti rennompaa vaatetusta, mitä rennompi ja typerämpi, sen parempi. Esimerkiksi mukava eläinaiheinen onesie.
Vinkkejä käyttäytymiseen
Perinteiset hyvät käytöstavat toimivat oikein hyvin myös vuosijuhlilla. Keskustelu on suotavaa koko juhlan ajan lukuunottamatta ohjelmanumeroita sekä juhlamarsalkan ja laulunjohtajien puheita, jolloin juhlaväen tulee olla hiljaa. Laulu lähtee myös aina hiljaisuudesta.
Taukojen aikana juhlakansa voi vapaasti nousta pöydästä. Muuten pöydästä poistumiseen kysytään lupa lähimmältä pöytäseurueelta, minkä jälkeen voi huomaamatta poistua juhlasalista. Liikennettä ei kuitenkaan pitäisi tapahtua laulujen tai ohjelmanumeroiden aikana.
Myös vuosijuhlassa jokaisen laulun jälkeen sekä jonkun sitä ehdottaessa kohotetaan malja. Skoolattaessa laseja ei kilistellä yhteen vaan skoolaustoveria silmiin katsoen nostetaan laseja eteen. Herrat skoolaavat ensin oikealla puolellaan, sitten vasemmalla puolella ja lopuksi vastapäätä istuvan daamin kanssa. Naiset skoolaavat vastaavasti ensin vasemmalle, sitten oikealle ja lopuksi vastapuolelle. Mikäli istumajärjestys ei noudata kyseistä mallia, pöytäseurue voi keskenään sopia skoolausjärjestyksestä. Tyhjällä lasilla ei tule skoolata.