Tietojenkäsittelytieteen kandidaattiohjelmaan sisältyy kaksi lyhyttä 25 opintopisteen sivuainetta tai yksi pitkä 60 opintopisteen sivuaine. Tkt-tutkintoon sopivat erinomaisesti sivuaineiksi matematiikka, tilastotiede, valtakunnallinen liiketoimintaosaaminen, tietojärjestelmätiede, yrittäjyys sekä tekoälyn monitieteinen opintokokonaisuus. Sivuaineen saa kuitenkin valita vapaasti oman mielenkiinnon mukaan.
Kaikki Turun yliopiston sivuainekokonaisuudet.
Matematiikka
Huomaa, että matematiikan sivuaineeksi suoritetaan vaihtoehto 2, joka sisältää tkt-tutkinnon pakolliset matematiikan kurssit.
Opinto-oppaan kuvaus
Luonteenomaista matematiikalle on sen pitkälle viety käsitteellisyys ja päättelyn looginen täsmällisyys. Matematiikassa tärkeintä ei ole asioiden ulkoa opettelu vaan niiden ymmärtäminen ja matemaattisen ajattelutavan, ongelmanratkaisumenetelmien ja todistustekniikoiden omaksuminen.
Matematiikan osaamista tarvitaan monilla eri aloilla, esim. vakuutus- ja finanssialalla, IT-alalla, lääketeollisuudessa, opettajana ja tutkijana.
Opiskelijan sanoin
”Demot tyypillisesti kerran viikossa, 5-7 laskutehtävää. Yleensä ainoat pakolliset suoritukset ovat alimman demoluokan saavuttaminen(usein ~25%) ja tentti. Demoissa on tarkoitus ponnistella enemmän kuin tentissä, tentissä perusasioiden osaaminen riittää.”
Tilastotiede
Opinto-oppaan kuvaus
Tilastotieteessä tutustutaan tilastotieteen perusteisiin, tilastollisen päättelyn tärkeimpiin teorioihin ja tuloksiin sekä opitaan soveltamaan tilastotieteen periaatteita tutkimuksen suunnittelussa ja datan analysoinnissa.
Tilastotieteen osaamista tarvitaan monilla eri aloilla, lääketeollisuudesta finanssialalle, yhteiskuntatieteistä insinööritieteisiin.
Opiskelijan sanoin
”Pakollisia läsnäoloja ei ole muuten pahemmin kuin tutoriaalien muodossa. Tutoriaaleissa (ainakin soveltavammassa paketissa) käydään läpi konkreettisesti ohjelmistojen avulla tilastotiedettä. Tentissä testataan teoreettista osaamista.”
Valtakunnallinen liiketoimintaosaaminen (LITO)
Opinto-oppaan kuvaus
Tämän päivän työelämässä monien eri alojen asiantuntijat työskentelevät yhdessä projekteissa ja tiimeissä. Saumaton yhteistyö edellyttää liiketoiminnan logiikan ja lainalaisuuksien ymmärrystä sekä erilaisten käsitteiden hallintaa. Liiketoimintaosaamisen opintokokonaisuus (LITO) tarjoaa opiskelijalle mahdollisuuden täydentää omaa osaamistaan ja kehittää työelämävalmiuksiaan. Opintojaksoilla opiskelija pääsee perehtymään siihen, miten yritykset toimivat ja mitkä tekijät niiden toimintaan vaikuttavat.
Liiketoimintaosaamisen opintokokonaisuus toteutetaan yhdeksän yliopiston yhteistyönä. Jokaiselle opintojaksolle on saatu mukaan alansa johtavia asiantuntijoita kertomaan yritystoiminnan ja laajemminkin talouden ilmiöistä. Opetus toteutetaan kokonaan verkossa.
Opiskelijan sanoin
”Kaikki kurssit ovat kokonaan verkossa suoritettavia. Kurssien rakenteet vaihtelevat. Joissakin on tentti ja joissakin ei. Joissakin on viikottain suoritettavia oikein-väärin-tehtäviä tai lyhyitä kirjoitustehtäviä ja yrityssimulaatiossa on kolme kertaa kurssin aikana 6 tuntia kestävä simulaatio, jossa kaikki kurssilaiset ovat osana yhtä kuudesta yrityksestä ja hoitavat yrityksen hallinnointia”
Tietojärjestelmätiede
Sivuaineen peruskurssin kuvaus (Yrityksen tietojärjestelmät)
Yritykset ja organisaatiot ovat päivittäisessä toiminnassaan riippuvaisia tietojärjestelmistä. Tietojärjestelmät ovat myös avainasemassa digitaalisen transformaation ja digitaalisen innovaation toteuttamisessa.
Tietojärjestelmillä ja tietojärjestelmäinvestoinneilla organisaatiot tavoittelevat tyypillisesti toiminnallisia hyötyjä ja/tai kustannussäästöjä. Näiden tavoitteiden saavuttaminen edellyttää, että organisaatiolla ja sen päätöksentekijöillä on tarvittavat kyvykkyydet mm. tietojärjestelmien 1) hankkimiseen 2) käyttöönottoon ja 3) hyödyntämiseen.
Yrittäjyys
Sivuaineen peruskurssin kuvaus (Introduction to Entrepreneurial Business)
This course focuses on entrepreneurial processes in different types of organizations. Through these processes organizations generate new business activities, products, services and value to customers. During the course business related problems are identified and new business solutions are developed.
Tekoälyn monitieteinen opintokokonaisuus
Opinto-oppaan kuvaus
Tekoälyn monitieteinen opintokokonaisuus käsittelee nykyajan työelämän asiantuntijoiden tekoäly-osaamiselle olennaisia kysymyksiä: mitä tekoäly on, millaisia tekoälysovelluksia on olemassa ja miten tekoäly vaikuttaa yhteiskunnan eri osa-alueisiin.
Opintokokonaisuuden tavoitteena on antaa opiskelijoille valmiudet ymmärtää tekoälyn merkitys omissa tulevissa asiantuntijatehtävissään, ja se on suunnattu Turun yliopiston kaikkien tiedekuntien ja avoimen yliopiston opiskelijoille.