Asteriskin syntyhistoriaa

(mukailtu Heikki Aallon 25-vuotis historiikista)

Tietojenkäsittelyopin opetus alkoi Turun yliopistossa keväällä 1969. Opiskelijat valittiin jo yliopistolla opiskelevista IBM:n toimeenpaneman testin perusteella. Valtaosa valituista oli matematiikan tai fysiikan opiskelijoita. Tämän myötä luonnollinen valinta opiskelijayhdistykseksi oli tuolloin toiminut Nabla ry. Uuden oppiaineen vakiinnuttua ja yksilöidyttyä omaksi tuli eteen ihka oman ainejärjestön perustaminen.

Tietojenkäsittelyopin opiskelijat ryhtyivät hankkimaan varoja ja varoilla edesauttamaan omaa ja opiskelijatovereidensa opiskelua mm. kohentamalla vähäisiä opettajaresursseja. Kaksi silloista opiskelijaa laati Fortran-ohjelmointikielen oppaan.

Yhdistys hoiti heti alussa samoja tehtäviä, jotka vielä tänäkin päivänä ovat tärkeimpiä järjestön toiminnan osa-alueita. Tehtiin retkiä yrityksiin, välitettiin ja toimitettiin monisteita sekä harrastettiin urheilua sekä vakavasti että leikkimielellä. Legendaarinen oli lentopallojoukkue Asteriski 600.

Yhdistyksen perustamisen tarkka päivämäärä, tai edes vuosi, on hieman hämärän peitossa, mutta kyseessä lienee kuitenkin 1970-luvun pari ensimmäistä vuotta. Yhdistyksen virallinen rekisteröinti tapahtui kuitenkin vuonna 1972.

Yhdistys oli ja toimi, mutta nimi puuttui. Julistettiin nimikilpailu, johon tiedotuksen tahallisen vähäisyyden vuoksi vain tietojenkäsittelyoppia opiskelivat ottivat osaa. Finaaliin pääsivät nimiehdotukset Punch-klubi ja Asteriski (*).

Asteriski on nykyisin varsin yleinen merkki tietokonemaailmassa, mutta ei ollut tuolloin reikäkorttikaudella. Asteriskia käytettiin tietyissä reikäkortin sarakkeissa ilmoittamaan, että kyseessä on tietyntyyppinen ohjauskortti, jotta tietokone tietäisi tehdä oikean toimintavalinnan.

Silloinkin asteriski(*) tunnettiin, mutta tunnetumpi oli asteriksi (kirjoitetaan Asterix), joka olikin yhdistyksen nimen alkulähde. Tahalleen tai tahattomasti yhdistystä usein kutsuttiinkin asteriksiksi. Lisäperusteena nimelle oli, että uusi yhdistys on luonnollisesti paras ja kaunein opiskelijayhdistyksistä: todellinen tähti.

Toinen ehdokas, Punch-klubi, viittaa suoraan reikäkorttikauteen. Nimi sai kannatusta tietyissä piireissä, mutta koska helposti äännettin väärin, ei sitä kuitenkaan pidetty täysin yhdistyksen toimintaa kuvaavana.

Äänestyksen tulos oli tiukka, mutta nimi, jota järjestö nykyisinkin ylpeänä kantaa, voitti. Asteriskin valitseminen nimeksi osui nappiin sen pysyessä edelleen “ajankohtaisena”. Punch-klubi olisi jo auttamattomasti jäänyt nopeasti kehittyvän alan historiaan.

Vuosituhannen vaihteessa tietojenkäsittelyopin käsite haudattiin ja käyttöön otettiin alaa paremmin kuvaava käsite, tietojenkäsittelytiede. Suurempi, rakenteellinen muutos, astui voimaan, kun tietaanala sai uudelleen vuoden 2002 alusta oman laitoksensa. Syntyi Turun yliopiston Informaatioteknologian laitos eli lyhyesti IT-laitos. Samalla opiskelijoista leivottiin informaatioteknologian opiskelijoita.

Suurena, alan yhtenäisenä laitoksena toimintaa ja opetusta oli helpompi koordinoida ja opiskelijoiden etua on helpompi ajaa suurempana, kiinteänä joukkona.

Nykyisin IT-laitos tunnetaankin Tietotekniikan laitoksena, ja kerkesi se välillä edustamaan jotain meitä suurempaakiin aatetta Tulevaisuuden teknologioiden laitoksena.

Laitokset ja nimet ovat vaihdelleet, mutta Asteriski on koko ajan ollut nimensä veroinen ja opiskelijoiden asialla. Tähti yhdistysten joukossa.